20.12.2024 Kategoria: Konferencje
W minionym tygodniu w Hotelu „SKALNY” w Polańczyku odbyły się konsultacje z zakresu usług badawczo-doradczych realizowanych przez Uczelnię Państwową im. Jana Grodka w Sanoku w ramach projektu pt. „Bioróżnorodność górskich obszarów Podkarpacia wobec wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu” dofinansowanego ze środków budżetu Państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu „Nauka dla Społeczeństwa II”.
W konsultacjach udział wzięli przedstawiciele władz i instytucji samorządowych, Lasów Państwowych, środowiska i stowarzyszenia działające na rzecz gospodarki rolnej i leśnej oraz gospodarze wydarzenia przedstawiciele Uczelni Państwowej w Sanoku.
Kluczowe dla wdrażania postanowień Europejskiego Zielonego Ładu ma zaangażowanie społeczne poprzez działania promocyjne, informacyjne i edukacyjne. O zaangażowaniu tym w swoim wystąpieniu wspominał Rektor Uczelni dr hab. inż. Mateusz Kaczmarski, prof. UP, który otwierając konsultacje zwrócił uwagę na nowe zadania związane z prowadzeniem trwałej i zrównoważonej gospodarki rolnej i leśnej, a także spełnienia przez obszary wiejskie różnorodnych funkcji: produkcyjnych, ochronnych i społecznych.
Podczas konsultacji swoje poglądy zaprezentowali dr hab. inż. Janusz Kilar, prof. UP, który przedstawił główne cele i założenia projektu. O zmianach jakie na przestrzeni lat obserwowaliśmy w zakresie bioróżnorodności obszarów górskich Podkarpacia informowała dr inż. Anna Bugno-Pogoda. Południowo-wschodnia Polska charakteryzuje się niezwykłym bogactwem przyrodniczym muraw kserotermicznych. Na fakt ten w swoim wystąpieniu uwagę zwrócił mgr Piotr Chmielewski. Z kolei dr Łukasz Lis zaprezentował referat pt.: „Zakres i efektywność ochrony obszarów górskich i podgórskich”.
Konsultacje zakończyły się panelem dyskusyjnym na temat szans i zagrożeń dla gospodarki regionu wobec wyzwań Europejskiego Zielonego Ładu.
Uczelnia Państwowa
im. Jana Grodka w Sanoku
ul. Mickiewicza 21, 38-500 Sanok
tel.: +48 13 46 55 950
rektorat@up-sanok.edu.pl
NIP 687-17-40-766
Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili.